Saņemot īpašo ielūgumu jeb "wildcard", Latvijas pavāru komanda Nila Ģēveles vadībā 2025. gada 26. un 27. janvārī pirmo reizi piedalīsies konkursa "Bocuse d'Or" lielajā finālā Lionā, Francijā.
""Bocuse d'Or" ir prestižākais starptautiskais šefpavāru konkurss pasaulē, kas tiek uzskatīts par pavāru olimpiskajām spēlēm, tādēļ varam būt lepni, ka Latvijas komanda ir izcīnījusi tiesības tur būt un cīnīties par vēl augstākiem mērķiem. Redzam, ka līdz ar pievienošanos "Michelin" gastronomijas ceļvedim šajā jomā Latvijā veidojies tāds kā izrāviens un tieši Nils Ģēvele tika nominēts kā “Michelin” labākais Latvijas jaunais pavārs," uzsver LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava.
Eiropas atlasē, kura notika Trondheimā no 19. līdz 20. martam, Nila Ģēveles komanda, kurā kā palīdze līdzdarbojas arī Agate Batraga, ieguva12. vietu, tomēr žūrija mūsu komandas sniegumu un kopējo progresu novērtēja ļoti atzinīgi, ar īpašo ielūgumu uzaicinot piedalīties konkursa finālā.
Latvijas pavāru kluba pārstāve Svetlana Riškova uzsver, ka tas ir lielisks sasniegums, tomēr mūsu ambīcijas ir vēl augstākas. "Vēlamies mūsu komandu sagatavot tā, lai izdotos sasniegt mērķi - iekļūt starp desmit labākajām komandām konkursa "Bocuse d'Or" finālā, tādēļ darbā ar mūsu komandu tiks piesaistīts titulētais pavārs un restorānu īpašnieks Kristians Velendorfs (Christian Wellendorf), kurš 2019. gada konkursā ieguva zelta medaļu un iepriekš strādājis ar Dānijas komndu," tā S.Riškova.
"Bocuse d'Or" ir prestižākais starptautiskais šefpavāru konkurss pasaulē. To 1987. gadā dibināja slavenais franču šefpavārs Pols Bokus (Paul Bocuse), un kopš tā laika tas notiek ik pēc diviem gadiem Lionā, Francijā. Konkursā piedalās šefpavāri no dažādām pasaules valstīm, kuri sacenšas, lai parādītu savas kulinārijas prasmes augstākajā līmenī. Lai piedalītos “Bocuse d'Or” finālā, šefpavāriem vispirms jāiziet nacionālie un kontinentālie atlases konkursi.
Konkursa laikā pavāriem ir noteikts laiks, parasti 5 stundas un 35 minūtes, lai sagatavotu vairākus sarežģītus ēdienus. Šos ēdienus vērtē starptautiska tiesnešu komanda, kurā piedalās daudzi ievērojami šefpavāri no visas pasaules. Vērtēšanas kritēriji ir ēdienu garša, vizuālais noformējums, tehnika un inovācijas. Papildus tam tiek vērtēts arī pavāru darba organizācijas un tīrības līmenis.
Pols Bokus pats bija viens no izcilākajiem 20. gadsimta šefpavāriem, kurš tiek uzskatīts par vienu no "Nouvelle Cuisine" kustības tēviem, kas fokusējas uz vieglāku, vienkāršāku ēdiena gatavošanas stilu ar augstāku uzmanību uz produktu kvalitāti un sezonālām sastāvdaļām. Viņa ietekme uz mūsdienu gastronomiju ir bijusi milzīga, un "Bocuse d'Or" ir veids, kā viņa mantojums turpinās.
"Bocuse d'Or" ne tikai palīdz attīstīt šefpavāru karjeras, bet arī popularizē gastronomisko mākslu globālā mērogā. Konkurss veicina gan tradicionālo, gan moderno kulinārijas tehniku apvienošanu, vienlaikus stimulējot radošumu un inovāciju ēdienu gatavošanā.
Fināla uzvarētāji tiek uzskatīti par vieniem no labākajiem pasaules pavāriem, un viņu ieguldījums gastronomijā bieži vien veido turpmākās tendences gastronomijas pasaulē.
Informāciju sagatavoja
LIAA Komunikācijas un informācijas departaments
E-pasts: prese@liaa.gov.lv
T. 29725674