Pasākumi
Ilustratīvs attēls

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) konsorcijā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) konkursa kārtībā ir kļuvusi par EIT Food pārstāvniecību un EIT Community biedru Latvijā, tādēļ 10. maijā pārtikas ekosistēmas dalībnieki un citi interesenti tikās projekta atklāšanas pasākumā "Pārtikas Inovāciju ekosistēma: EIT Food redzējums un iespējas Latvijā", kurā tika prezentēti pārstāvniecības plāni un piedāvājumi nozarei.

Latvijas pārtikas nozare jau daudzu gadu garumā sevi apliecinājusi kā nozīmīgu spēlētāju Latvijas ekonomikā, veidojot līdz pat 20% no kopējā preču eksporta apjoma. Uzņēmēji sadarbībā ar pētniecības iestādēm veic regulārus ieguldījumus dažādu inovāciju izstrādē, lai radītu jaunus un uzlabotu esošos produktus. Šī sadarbība aptver biotehnoloģiju, precīzas fermentācijas tehnoloģijas, uztura bagātinātāju izstrādi un citas jomas. Dalība vienotajā Eiropas pārtikas inovāciju tīklā EIT Food nodrošinās Latvijai daudz plašākas iespējas kāpināt ieguldījumus pētniecības un attīstības projektos.

"Mūsdienu izaicinājumi pārtikas ražošanā un lauksaimniecībā rada ne vien nepieciešamību, bet arī plašas iespējas inovācijai, lai arī nākamās paaudzes nodrošinātu ar pārtiku. Globālās pārmaiņas un pāreja uz aprites ekonomiku norāda uz nepieciešamību meklēt arvien jaunus veidus, piemēram, kā izvairīties no pārtikas zudumiem un nodrošināt to ilgāku glabāšanas laiku, izstrādājot jaunu vai uzlabojot jau esošo produktu iepakojumu, arī iespējas atkārtoti izmantot vai pārstrādāt ražošanas pārpalikumus un produktus, tostarp, ieviešot bezatlikuma tehnoloģijas. Latvijas pārtika jau šobrīd ir nekaitīgas, uzturvielām bagātas un kvalitatīvas pārtikas standarts, kas sasniegts, gadiem ilgi veidojot pārtikas nozares rīcībpolitiku. Tomēr vēl joprojām varam daudz darīt, izmantojot jaunākos zinātnieku atzinumus, jaunākās tehnoloģijas un to iespējas, lai mūsu iedzīvotājiem vienmēr galdā būtu veselīga un garda pārtika," uzsver zemkopības ministrs Armands Krauze.

Piedaloties Zemkopības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, EIT Food RIS programmu, EIT kopienas "RIS Hub Latvia", LIAA, LLKC, LBTU pārstāvjiem un citiem potenciāliem sadarbības partneriem, atklāšanas pasākumā piedalījās vairāk nekā 100 dalībnieki, kuri iepazinās ar EIT Food darbības principiem un piedāvātajām iespējām. Tāpat pasākuma dalībnieki bija aicināti sniegt savu ieskatu un idejas par kopīgiem nākotnes mērķiem, kā arī līdzdarboties paneļdiskusijā, daloties ar labās prakses piemēriem un redzējumu.

Pasākuma otrā daļā notika interaktīva paneļdiskusija “Inovāciju ekosistēma lauksaimniecības un pārtikas nozarē: EIT Food redzējums un iespējas Latvijā”. Paneļdiskusijas moderators Tālis Eipurs ar daudzpusīgu ekspertu grupu - Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) rektori Irinu Pilveri, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Inovāciju un tehnoloģiju departamenta direktori Agnesi Oļševsku, LPKS "Latraps" Lauksaimniecības zinību un inovāciju vadītāju Oskaru Balodi, "Kalve Coffee" līdzdibinātāju, vadītāju Gati Zēmani un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētāju, direktoru Mārtiņu Cimermani - diskutēja par inovāciju perspektīvām un iespējamiem izaicinājumiem Latvijas pārtikas un lauksaimniecības ekosistēmā. Paneļdiskusijas dalībnieki dalījās ar ierosinājumiem un pārdomām par ilgtspējīguma un digitālo tehnoloģiju nozīmi un to apvienošanu, lai veicinātu ekosistēmas attīstību. Paneļdiskusijā bija iespējams piedalīties arī pasākuma dalībniekiem ar interaktīvas aptaujas palīdzību, kā rezultātā tika izvirzīti galvenie diskusijas secinājumi, ka komunikācija, sadarbība un atgriezeniskā saite starp ekosistēmas dalībniekiem ir pats svarīgākais, lai varētu uzlabot Latvijas pārtikas un lauksaimniecības ekosistēmas attīstību.

"Šis pasākums bija kā sākumpunkts, pulcējot kopā industrijas pārstāvjus, zinātniekus un sabiedrības partnerus, lai kopīgi iedvesmotu viens otru uz ilgtspējīgāku pārtikas nākotni. Mums ir apņēmība radīt nākotni, kur katra iesētā sēkla un radītais pārtikas produkts pilnvērtīgi baro gan cilvēkus, gan planētu. Šāds nākotnes skatījums caurstrāvo EIT Food un mūsu pārstāvniecības kopienu Latvijā. Mūsu mērķis ir stiprināt un attīstīt ekosistēmu, kas veicina inovācijas lauksaimniecības un pārtikas nozarē. Tas ietver izglītības un pētniecības organizāciju, lauksaimniecības un pārtikas uzņēmumu, kā arī citu nozares pārstāvju iesaisti, strādājot tādos virzienos kā pārtikas kvalitāte un ilgtspējīga pārtikas aprite," stāsta EIT Food pārstāvniecības Latvijā vadītāja Ilze Laukalēja – Broka.

Par EIT Food

Ar Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju institūta (EIT) un Eiropas Savienības struktūras atbalstu EIT Food īsteno projektus, kā arī iegulda organizācijās un cilvēkos, kuri palīdz sasniegt mērķus veselīgas un ilgtspējīgas pārtikas sistēmas veidošanā. EIT Food atklāj inovāciju potenciālu uzņēmumos un universitātēs, veido un paātrina pārtikas un lauksaimniecības jaunuzņēmumu attīstību, lai tie varētu prezentēt jaunas tehnoloģijas un produktus. EIT Food sniedz uzņēmējiem un profesionāļiem prasmes, kas nepieciešamas pārtikas sistēmas pārveidošanai, iesaistot patērētājus darbību centrā, lai veidotu uzticību, savienojot tos ar viņu pārtikas izcelsmi. EIT Food ir viena no deviņām inovāciju kopienām, ko izveidojis Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju institūts (EIT) - neatkarīga ES struktūra, kas dibināta 2008. gadā, lai veicinātu inovāciju un uzņēmējdarbību visā Eiropā.

Uzziniet vairāk vietnē www.eitfood.eu vai sekojiet sociālajos tīklos: platformā "X", Facebook, LinkedIn, YouTube un Instagram.

Kontaktinformācija: EIT Food pārstāvniecības Latvijā vadītāja, Phd. Ilze Laukalēja - Broka, e-pasts: eitfood@lbtu.lv, tālrunis: 25403999.